Zašto je nova, četvrta generacija – DAM NANOFLEX PRO+ najbolja do sada

RETROSPEKTIVA  SERIJE

Prošlo je 12 godina od kako je prva serija NANOFLEX štapova ugledala svetlost dana. Sumnjičavost mnogih, u samom startu. To nije onaj D.A.M, to nije onaj kvalitet, i slični komentari i predrasude. Međutim, malo ko je znao šta zapravo znači ime ove nove serije (odnosno po čemu je dobila ime i koliko dugo će, zbog svog izuzetnog odnosa cena – kvalitet, ostati na tržištu i u torbama ribolovaca) a to je – nano tehnologija. DAM je u katalogu za 2010. godinu, o ovoj novoj seriji štapova napisao : “Nanoflex je ime za potpuno novu, specijalnu tehnologiju izrade blankova. Kako je već poznato, ova tehnologija podrazumeva upotrebu najmanjih čestica integrisanih u molekularnu strukturu karbona pojačavajući tvrdoću, oštrinu, savitljivost i pre svega snagu ovih štapova. Nanoflex može podići težinu 200 puta veću od svoje maksimalne težine bacanja ! To praktično znači da recimo, štap 20-50 gr. može podići 10 kilograma bez problema.” Ta granica je, zapravo i pomerena tj. premašena, jer u videu koji je DAM objavio, pre 10-ak godina, jedan mladić stojeći na viljuškaru drži Nanoflex dužine 2,4 m i težine bacanja 20-40gr. (DAM Nanoflex Zander Spin) a podiže 10,2 kg. Video klip pod imenom – Amazing! Unbreakable fishing Rod, je do sada videlo više od milion ljudi, (ne računajući druge Youtube kanale koji su ga objavili, pa bi ta cifra bila mnogo veća). Jedna od prvih stranica D.A.M.-ovog kataloga posvećena prvoj seriji NANOFLEX-a :

Kratka NANOFLEX retrospektiva : prva serija je imala 30T karbonski blank u nano tehnologiji, SiC provodnike Made by D.A.M. Germany i Fuji halter za mašinicu. Halter se navijao odozgo na dole, (nakon toga, sve ostale serije, uključujući i novu četvrtu seriju, imale su gornji deo rukohvata kao navojni deo haltera, samo se materijal od koga je taj deo bio izrađen, vremenom menjao.) Prva serija je imala 4 modela : Trout&Perch Spin, Zander Spin, Pike Spin i Allround model (koji je bio trodelni i jedini je imao halter koji se navijao odozdo na gore) i čije dužine i težine bacanja, kao i težine štapova možete videti u donjoj tabeli. Rukohvat je bio izrađen od kvalitetne plute sa “rubbercork” završnicom.  Boja blanka je bila neka pastelno smeđe siva nijansa.

Zanimljivo da je NANOFLEX pored dvodelnih i trodelnih varijanti imao i teleskopske varijante, primenljive kako za varaličarenje tako i za dubinski ribolov ili ribolov na plovak. I oni su imali imena kao i njihovi dvodelni pandani : Trout&Perch Spin, Zander Spin, Pike Spin i Allround model, čije dužine, težine bacanja, težine štapova, kao i transportne dužine, možete videti u donjoj tabeli :

Lep test prve serije NANOFLEX-a, uključujući i model D.A.M. Calyber, odradio je tadašnji test ribolovac D.A.M.-a, veoma poznat u ribolovačkim krugovima : gospodin Tobias Dreimann. Video možete pogledati ovde : DAM Raubfischruten im test

D.A.M. koji je prošao trnovit put od promene rukovodećeg dela tima, ali i tehničkog osoblja, zaduženog za dizajn, osmišljavanje i konstruisanje novih štapova, mašinica, najlona, varalica, udica, odeće i obuće, i svih ostalih delova opreme, je ponosno napisao : “Za nepunih 3 meseca video klip o novom NANOFLEXU videlo je više od 20.000 ljudi !”. Verovatno nisu ni sanjali da će do danas premašiti milion pregleda i postati kultni model i praktično okosnica samog brenda. Mnogi modeli su postali “discontinued” (prestali da se proizvode), ali NANOFLEX opstaje i ostaje.

Prva serija se toliko dobro pokazala, da je u D.A.M.-u ubrzo bila u planu i nova, druga, unapređena serija koja je, po meni, do ove nove, četvrte serije, nosila epitet legende i kultnog modela. Iskreno verujem, da će se većina korisnika oba modela složiti sa mnom, da ju je ova nova, četvrta serija, prevazišla.

DAM NANOFLEX G2, je poslednji model koji je na sebi imao stari, poznati D.A.M.-ov logo ribolovca koji drži štap. Bio je, kao i prva serija izrađen od 30T karbona u nano tehnologiji, rukohvat pune dužine od kvalitetne plute sa rubbercork završnicom na kraju, D.A.M.-ovim halterom i provodnicima, i imao je par modela o kojima sam pisao pre par godina za list Ribolov.

Link teksta imate i ovde na portalu Sportski ribolov. Kliknite ovde : Povratak nesalomivog – DAM NANOFLEX PRO. (tekst u novinama je nešto opširniji). O trećoj generaciji NANOFLEXA, koju su nazvali PRO, napisao sam : “Najnoviji model Nanoflexa iz ove godine, model NANOFLEX PRO, predstavlja treću generaciju ovih štapova. Blank je kod ovog modela od TC24 karbona u pomenutoj nano tehnologiji, na koji su montirane lakše SEAGUIDES (“lightweight” kako piše u katalogu) vođice, sa rukohvatom od kvalitetne plute i takođe rubbercork (mlevena pluta pomešana sa lepilom) end kapom, dok je gornji deo rukohvata kod novog modela od EVA pene sa takođe rubbercork završetkom.  Svi modeli su lakši od prethodnika za 10-ak grama i po proizvođaču brži i osetljiviji nego ikada. Prethodni model se pokazao kao “best buy” najbolja kupovina u svojoj klasi, i jedan od štapova koji me je prijatno iznenadio kako uživo tako i na terenu i koji sa zadovoljstvom koristim, te od ovog novog NANOFLEX PRO modela očekujem i više.” 

Međutim, uživo, štap nije bio u klasi sa modelom G2, a ni u klasi sa prvom serijom. Pedantna završna obrada, ista snaga i slična akcija ali mnogo jeftiniji izgled, i ono što je najvažnije : downgrade u smislu karbona blanka, sa 30T na 24T . Umesto plute na gornjem delu rukohvata ugradili su EVA penu koja sa pomenutim rubbercork prstenom i ostatkom opreme na štapu, nije pristajala štapu. Neupadljiv natpis NANOFLEX PRO, isti teški, i u to vreme odavno zastareli modeli provodnika, pluta nižeg kvaliteta…

Međutim, treću generaciju je gurala stara slava prethodnih serija, ali i mali broj reklamacija. Iako je DAM kod ove serije uštedeo na materijalu, pokazao se podjednako pouzdanim i snažnim kao i njegovi prethodnici. O ukusima ne vredi raspravljati, nekome je bio lep, nekome ne. Bio je to isti univerzalac za sve i svašta od grabljivica, štap kojim si mogao od lakih voblera plitkoronaca, preko metala, glavinjara, džerkova, silikona da bacaš sve i svašta i zakačiš i izvučeš sve na obalu bez problema.

Kada sam video kako izgleda i pročitao karakteristike nove, četvrte generacije NANOFLEX PRO+ 2022, jedva sam čekao da mi padne šaka. Uvoznik DAM-a za Srbiju, Fishing World D.O.O., veleprodaja ribolovačke opreme, mi je poslao model dužine 2,7m i težine bacanja 30-80 grama koji mi je trebao za teže varaličarenje na mojim terenima, pre svega smuđa i štuke, ali i štap koji se neće bojati ni soma, ako naiđe. Preneću vam prvi utisak, “na suvom” koji sam objavio na fejsbuk stranici portala Sportski ribolov : “Novi NANOFLEX PRO+ 2022., 4. generacija kultnog modela. Dužina 2,7m, težine bacanja 30-80gr. Realno obeležen. Međutim, kod nekih drugih brendova, ovo bi bio 90 ili čak 100 gramac. Velika rezerva snage. Unapređeni blank i oprema, redizajniran, lakši i rekao bih, boljeg balansa od prethodne serije. Oseća se skok sa prethodnih 24TC na 30TC modul karbona blanka, uz to i provodnici su lakši, tanjih, kvalitetnijih (i dodao bih, savremenijih) ramova i SIC-eva, (K tipa, povijeni na gore) pluta i EVA odličnog kvaliteta. Ističe se mat završna obrada sa unakrsno pletenim karbonskim vlaknima celom dužinom blanka. Štap je oštriji, i nešto tvrđi od prethodnika, i na suvom, neke medium fast akcije. Vrh se vrlo brzo smiruje nakon trešenja štapa. End kapa od tzv. “rubber cork”, mlevene, lepljene plute. Obrada konusa nastavaka, lakiranje, vezivanje provodnika, pedantno, sve “u osi” i na svom mestu.

 

Put over spoj. Završna obrada u rangu mnogo skupljih modela. Donji segment “radi” nešto manje nego na šta smo navikli kod prethodnog PRO-a, G2 i prve serije, koji su bili za nijansu sporiji i mekši. Ovo je ipak i dalje univerzalac, ali rekao bih, nešto bliži džigu i lovu silikonskim varalicama u odnosu na prethodnike. Navojni deo rukohvata je od tvrde EVA pene, ukrašen karbonskim separatorima i metalnim prstenom, koji postoje i na donjem delu rukohvata. Još jedna od razlika u odnosu na prethodne modele je i držač udice, tzv. VSS, koji je od tvrde plastike, ima šarku (može se podići i oboriti po potrebi) i za blank ga drži guma. Zamenljiv je u slučaju habanja i oštećenja, i ovo rešenje se sve češće viđa na novijim modelima štapova i kod drugih brendova opreme za ribolov. Ukupno posmatrano, mnogo lepši detalji nego na prethodnom PRO modelu, i najvažnije to što je unapređen i blank i oprema, a bez razlike u ceni u odnosu na prethodni model. Balans sa mašinicom SAVAGE GEAR SG4 u veličini 4000 gotovo idealan. (na oko prst, otprilike od gornjeg rukohvata, a mašinica je inače prilično lagana za svoju veličinu, samo 277 gr.). Uskoro test na terenu, još slika, video i tekst na portalu Sportski Ribolov.” I test je usledio… Ubrzo nakon prestanka lovostaja na štuku, poneo sam svu artiljeriju za nju koju sam imao : DAM leptire od 3 pa na gore, kašike EFFZETT, velike, debele šedove raznih proizvođača, Savage gear-ove varalice, poput recimo Da Bush-a, koji je prošao ubedljivo najbolje, uz DAM-ove CET-ove Standard, u silver dekoru. Štuke su napadale beli i crveni Da Bush kao pomahnitale.

 

 

 

 

Bacao sam uglavnom 14cm težine 21 gr. i to je ovaj model NANOFLEX-a vodio bez i malo problema i zabacivao vrlo daleko i precizno. Oseća se snage u njemu za još, i to skoro za još toliko kada je metal, ili ovakve kombinovane varalice u pitanju – spinerbajti. (metal + silikonska suknjica itd.) Kašike od 20 do 35 gr. je vodio na Dunavu, u dubini od 3 do 7 metara otprilike, pri višem vodostaju i bržoj vodi, bez problema. Siguran sam da može i na težim i zahtevnijim terenima i da mu ostane snage za kontru. Na ribi se ponaša slično prethodnicima, odlično amortizuje begove i umara ribu, iako je dril na Savage gear-ovoj SG4 te pokušaje begova odrađivao glatko, te se moj novi NANOFLEX PRO+ nije mnogo mučio.

Druga serija NANOFLEXA, G2, je po meni uz ovu najnoviju, četvrtu seriju, bila najbolja serija ovog modela varaličaraca (novu, četvrtu seriju smatram u stvari, unapređenom drugom serijom, zbog istog 30T nano karbona, ali ovog puta tzv. “X cross wrapped” – unakrsno pletenim i sa boljom opremom (savremenijim i lakšim provodnicima i halterom, boljom plutom i EVA penom od treće serije pogotovo) i lakšim i do 30 gr. od druge serije ovih štapova, legendarne G2 serijea od treće serije, PRO, u proseku lakši oko 15-ak grama u zavisnosti od modela, ali pazite, sve ovo sa istim balansom. Ne vredi puno rekonstrukcija i redizajn nekog modela ako je balans lošiji. Iskusniji, stariji varaličari će reći : bolje nešto teži štap ali dobro izbalansiran, nego lakši ali koji je u debalansu. Štap je zbog načina izrade posledično oštriji i tvrđi od prethodnika, ali i dalje univerzalac. Akcija je umereno brza. Važno za sve koji traže kvalitetan, pouzdan štap, cena je ostala ista i vrlo povoljna, ili kao što ribolovci vole da kažu “mnogo muzike za malo para”.

Ako ste ikada zapitali ko radi ove provodnike u kojima je ugravirano slovo “S”, u pitanju je “SEA GUIDE” Precision rod components, firma koja proizvodi provodnike i haltere od 1997. godine, u ribolovačkoj industriji vrlo cenjen brend i sve zastupljeniji. Pored DAM-a, njihove provodnike koriste i Savage gear, Ron Thompson, i mnogi drugi poznati brendovi u svetu ribolovačke industrije.

Da vas podsetim, nanotehnologija je o specifična tehnologija izrade blankova gde se na nivou molekularne strukture dodavanjem nano čestica (Silica eng. u prevodu : silicijum dioksid, je silicijum-oksid hemijske formule SiO₂, koji se najčešće nalazi u prirodi kao kvarc i u različitim živim organizmima.) u osnovni karbon blanka i tako dobijaju neverovatno snažni i oštri štapovi za svoju debljinu blankova, njihovih zidova i ukupnu težinu. Nanotehnologija je polje istraživanja i inovacija koje se bave izgradnjom raznih „stvari“ – uglavnom materijala i uređaja – na skali atoma i molekula. Da bismo uporedili veličine koje pominjemo, recimo nanometar je milijarditi deo metra: deset puta veći od prečnika atoma vodonika. Prečnik ljudske dlake je u proseku 80.000 nanometara.

Što se džiga tiče, uz konac debljine 0,13, DAM Crosspower 4-Braid, (vrlo povoljan konac na kalemu od 150 metara), realnog prečnika i nosivosti, koji ne škripi previše i ne pije vode, (malo je krut prvih par pecanja, ali vremenom omekša bez preteranog gubitka premaza i boje), sa obale sam sasvim lepo detektovao 12 gr. Siguran sam da može i 10 gr. i da je to neki prag donje osetljivosti, koji je i inače vrlo subjektivna stvar, i zavisi i od spoljnih faktora i ostatka opreme a ne samo od unutrašnjih, tj. od čula i “ruke” ribolovca (debljine i karakteristika konca, terena, kamen, mulj, pesak, dubina, brzina vode, itd., montaže, balansa štapa i dela gde ribolovac drži štap, čak i od materijala od kojeg je izrađen rukohvat itd.). Uglavnom sam koristio skrivene montaže, i menjao silikon, od tvistera dužine 3-4 inča, do šedova od 15-ak cm.

DAM NANOFLEX PRO+ 2022 

                                                                                                         DAM NANOFLEX PRO+ 2022

 

Najteža glava koju sam do sada vodio bila je 30 grama uz velike SG Cannibale i slične šedove, ali i velike, debele tvistere raznih proizvođača. Računajte da je i sam silikonac te dužine težak bar 10-ak, 15 grama. Ovaj model NANOFLEXA je to vodio bez problema. Bacao sam i glavinjare, jureći bucova ali i pokušavajući da izmamim brku, i to uglavnom težinama do 25-30 gr. Vrlo lepo zabacuje i manje težine, recimo lake leptire vel. 2, voblere plitko i srednjeronce od 7 do 9 cm… Pravi univerzalac, kojim uz malo navike u početku, možete varaličariti svime što imate u torbi. DAM NANOFLEX PRO+ sa težinom bacanja 30-80gr. je štap kome treba riba od bar 1,5 do 2kg da bi blank “proradio”.  Ne kažem da nema duše, naprotiv, već da je jak, tvrd, oštar štap koji ne oprašta tvrda nepca ni na većoj udaljenosti, dubini sa težom varalicom, kontrom “iz zgloba”, ali nije ni motka. Sa ovim modelom, ne morate biti “Indijanac” na obali koji osluškuje i iščekuje udarac sa svim nervima napetim u telu, poput praćke.

 

 

 

Gore sam pomenuo i slikao najveći provodnik na prvom, donjem nastavku novog modela NANOFLEXA PRO+ 2022 i famozno utisnuto slovo S u okvir-ram provodnika. Firma koja ih proizvodi i o kojoj je započeta posebna tema je Sea guide Precision Rod Components, koja se od 1997. godine bavi proizvodnjom i inovacijama u industriji opreme koja se montira na blankove, pre svega provodnika i haltera i vrlo su cenjen brend u svetu “rod building-a” i industriji opreme za ribolov uopšte. O Sea Guide-u smo posebnu priču započeli još juče, ovde. Etiketa zakačena provodnik ima oznaku HERO HI-GRADE, a jedina informacija o materijalu je da je u pitanju “marine grade SS316” frame material. Daljim istraživanjem u tom pravcu, prelistavanjem poslednjeg kataloga firme Sea Guide, upoređivanjem provodnika najpre vizuelno, ali i informacijama koje sam našao na sajtovima u vezi sa svetskim tržištom metala i industriji metala tražeći leguru SS316, saznajem da je u pitanju legura čelika (ovo SS potiče od “stainless steel”, i o tome je još bilo reči pre skoro godinu dana, kad je DETEK serija fidera u pitanju, kliknite ovde) koja se često koristi u pomorskoj industriji, brodogradnji i sl.

Dakle, novo saznanje je da je nova četvrta generacija NANOFLEXA PRO+ 2022 prilično otporna na morsku so, i sasvim upotrebljiv štap i za pecanje na moru, pre svega sa obale, uz poželjno redovno održavanje, pre svega ispiranje od morske vode i soli. Već mu namenu vidim u recimo varaličarenju brancina, pogotovo modelima od 2,7 i 3m i težine bacanja 14-40gr i 20-50gr. Provodnik sa stopom zaklapa ugao od 110°, blago je povijen ka vrhu, “single foot” (jednostopalni je), male težine, i u bazi tzv. “vector angle” stvara jači frame – okvir, a duži kraci ramova su pod takvim uglom da onemogućavaju krivljenje i čuvaju umetak provodnika od lomljenja usled deformacija pritiskom.

NANOFLEX PRO+ 2022 provodnici su nov model firme Sea Guide i nose naziv XO (nazivu su kumovale karakteristike i sam oblik provodnika). Koga detaljnije zanimaju legura SS316 i sve ostalo o proizvodima firme Sea guide, neka se vrati na temu započetu o tome, a mi ćemo ovde nastaviti da se bavimo novim NANOFLEX-om PRO+ 2023.

 

 

 

Nastaviće se…
Autor teksta i fotografija :

Dragan Milošević

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *