Nova DAM QUICK FINESSA 8 – tradicija duga 66 godina

Ukoliko o legendarnim mašinicama razgovarate sa drugim kolegama, nezaobilazan model i pomenut verovatno među prvih tri je : Quick Finessa. Zaista je vrlo malo modela na svetu koji se mogu pohvaliti činjenicom da njihovi prvenci rade i dan danas. Proizvedena davne 1956., pre tačno 66 godina, (po podacima, novembra meseca) prva Finessa je bila udarni model DAM-a. Dovoljno je reći da je osnovu ovog modela, kasnije izrađivanog od još izdržljivijih, kvalitetnijih sirovina, uz patentirana rešenja drila, kočnice itd., činilo potpuno metalno kućište, pužni prenos, čelik i mesing u pogonu, tungsten-karbid u vođici. Te 4 stavke, pored nemačke preciznosti izrade i domišljatosti, su stvorile legendu. Prvi model je nosio oznaku 280, bio je karakterističnog oblika i boje za kasnije modele sa pužnim prenosom, kojima je on dobro utabao stazu. Moje tri Finesse, podmazane i uglancane, koje čuvam u vitrini svojih ribolovačkih suvenira, nasledio sam od dede, strastvenog ribolovca. Rade kao da su juče izašle iz fabrike i siguran sam da bi trajale i jednako služile moju decu, bar isti broj godina.

 

 

DAM-QUICK-FINESSA-280-i-DAM-QUICK-FINESSA-8

DAM QUICK FINESSA 280 i DAM QUICK FINESSA 8

Osnovne karakteristike nove Finesse 8 su : kućište i rotor od grafita, osnovna i rezervna špulna od aluminijuma, ručica od aluminijuma, ukupno 8 ležaja, 7 kugličnih i jedan nepovratni, igličasti. Proizvodi se u veličinama 1000 do 8000. Prenos za veličine od 1000 do 4000 je 1:5,2, dok od mašinica veličine 5000 do 8000, prenos je 1:5,1. Snaga prednje kočnice ide od 6kg za vel. 1000 do čak 15kg za vel. 8000. Veličina 1000 je teška svega 225 grama, dok je najveći model, 8000 težine 592 grama. Kako izgleda kada je uparena sa novim NANOFLEX PRO+, možete pogledati u video klipu ispod. Štap je dužine 2.7m i težine bacanja 30-80gr., mašinica je veličine 4000.  U ovom kratkom videu sam koristio metalne varalice, leptire i kašike, i to : leptire do vel. 4, kašike do 20-ak grama.  Štap i mašinica su to vodili bez problema i oseća se da imaju snage za još. Još par video klipova je u montaži i biće uskoro postavljeni na Youtube kanal.

Štap i mašinica ukupne težine samo 463 grama (štap je 179gr., mašinica 284 gr.), i idealnim balansom, tik na početku gornjeg rukohvata. U ovoj težini bacanja štap koji će se izboriti i sa krupnijim somom, ako naiđe, kao i mašinica. Nova Finessa 8 je, inače, mašinica univerzalne namene, od plovka, balerine, dubinke, fidera do varalice. Snažna, utegnuta, jake mikropodesive prednje kočnice. Ovim kompletom sam varaličario pre svega metalnim varalicama, leptirima i kašikama, ali i džerkovima, većim šedovima, svimbajtovima i spinerbajtovima. Komplet koji je dobar i za džig i muvanje smuđa na Dunavu, glavama do nekih 30-35 gr. (+ silikon ili keder), i komplet koji pripada srednjem cenovnom rangu, a realno daje više od uložene sume novca, i izgleda kao mnogo skuplja oprema.

 
 

 

 

dam-nanoflex-i-finessa-8
DAM-QUICK-FINESSA-8-1

Ispod haube nove Quick Finessa 8. Masivan pogonski zupčanik (liven, pa mašinski obrađen), veliki čelični, kuglični ležajevi sa obe strane pogonskog zupčanika, dva velika kuglična ležaja na pinionu, plus kvalitetan igličasti ležaj – super stoper. Gonjeni zupčanik se vrti na mesinganoj biksni. Sistem oscilacije je tzv. S krivaja i dobro je stabilizovana. Blok koji nosi osovinu snažan, masivan. Pogonski zupčanik sa jedne strane ima dve mesingane podloške. Za one koji žele da još smanje luft, po mojoj proceni ima mesta za još jednu tanju podlošku (iako za tim realno nema potrebe).

 
 

 

 

Vidi se na prvi pogled da su kod ovog modela upotrebljene kvalitetne legure metala, (po težini, boji i po tome koliko su se u međuvremenu istrošile, i to pre svega zubi zupčanika, da li se povećao luft i gde itd.) jer je ova mašinica poprilično radila nekih mesec dana i jače. Ručica se obara odvrtanjem šrafa sa druge strane i ima debelu čeličnu osovinu. (vidi se na jednoj od slika). Mašinica dolazi sa dve aluminijumske špulne, od kojih osnovna ima metalnu klipsu za kačenje strune. Poklopac kućišta ima čak 5 šrafova, plus jedan za ukrasnu masku na zadnjoj strani kućišta. Definitivno mašinica napravljena da traje. Snažna, utegnuta, glatkog rada, precizne izrade i izuzetnog odnosa cena – kvalitet. Ispod je video snimak rastavljanja, čišćenja i podmazivanja nove Finesse 8, nakon nekih skoro mesec i po dana upotrebe. Kao što sam već napisao, gotovo bez znakova upotrebe u pogonskom sklopu. Ako video gledate na Youtube-u, u opisu samog videa, možete pročitati i neke moje osnovne smernice kojih se pridržavam prilikom rastavljanja, čišćenja i podmazivanja bilo koje mašinice. Neke osnove su napisane i na samom thumbnail-u videa, kao što vidite ispod. Video možete pustiti i ovde, klikom na crveno “play” u središtu.

Dakle, prvi model je proizveden 1956., u Nemačkoj. Sledeći model je bio 285, proizveden 1959. godine, a zatim 1964. i 1965. koji se razlikuju najviše kozmetički i vizuelno nego u smislu tehničkih rešenja i karakteristika. Prvi modeli su imali pužni prenos i čelik i mesing u pogonu. Vođica je bila od već proverenog tungsten-karbida koji se po tvrdoći rangira vrlo blizu dijamantu, i zato se i dan danas te vođice nisu istrošile i mogu se koristiti čak i sa upredenim strunama. U periodu između 1960. i 1965. proizvodio se model za američko tržište. Broj, odnosno naziv modela je takođe bio 285. Dalje, sledeći model je bio iz 1967. godine, 1968., 1969., 1971., 1974., (iste ‘74. se proizvodio i model za američko tržište). Tzv. DAM Quick Finessa de Luxe je proizvedena 1979. godine. Već 1981. je proizvedena Finessa XL koja se proizvodila u 4 veličine. Nasledile su je Quick Finessa iz 1982. i 1984. godine.

Autor teksta: Dragan Milošević
www.sportskiribolov.com

DAM-FISHING-TACKLE-sm

2 thoughts on “Nova DAM QUICK FINESSA 8 – tradicija duga 66 godina”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *